wilt 復習
日本ではあまり馴染みのないレシピです。
Sautéed Swiss Chard with Bell Pepper & Onion
Heat oil in a large skillet over medium heat. Cook pepper and onions, stirring occasionally, for about five minutes. Add half of Swiss chard, season with salt and pepper, and cook, tossing often, until wilted, about 4 minutes. Add lemon juice and remaining chard and cook, tossing, just until all chard is wilted, about 1 minute; season with salt and pepper. Yield: 4 servings
wiltに注目しました。
『ジーニアス英和辞典』(第五版,大修館)を引いたところ、「(草花などが)しおれる;(人が)しょげる」などと載っておりました。Oxford Dictionary of English(Second Edition Reserved, Oxford University Press)には、 "become limp through heat, loss of water, or disease; droop"や "leave in the open to dry partially before being collected for silage"などと書かれておりました。ここでは料理用語として「しんなり」といった訳がしっくりくると思います。(Gomez)
cf. wither