effervescence
大阪・なにわ料理店―出汁の美味しさの秘訣は, 大阪天満宮の特産「天満天神の水」にあるようです。
Shrine’s spring water adds effervescence to Osaka food
OSAKA — “Try this Japanese dashi stock!” A voice called out to travelers through the arrival lobby of Kansai Airport’s international terminal in late October. Samples of dashi made with Tenma-Tenjin no Mizu (Tenma-Tenjin’s water) were served to foreign visitors and others at an event organized by Kansai University to promote the specialties of Osaka Prefecture.
Tenma-Tenjin refers to Osaka Tenmangu Shrine in Kita Ward, Osaka. The water is spring water from the shrine’s well, which was restored two years ago from its dried-up state.
以下省略
http://the-japan-news.com/news/article/0003388506
今回取り上げる表現は “effervescence” /èfɚvésns/ です。
『リーダーズ英和中辞典』(研究社)で調べると, 第一に「起沸, 発泡」とありました。このように, 泡が発生する様子から,「感激」や「興奮」といった状態を表すそうです。
Merriam-Webster.comで確認したところ, “to show liveliness or exhilaration” という定義が見つかりました。
今回は, 名水を使用したこだわりの出汁が, 観光客の誘致に繋がり, 地域を活気づけている様子を “effervescence” と表現しているのではないかと思います。(Cayu)