常時英心:言葉の森から 1.0

約10年間,はてなダイアリーで英語表現の落穂拾いを行ってきました。現在はAmeba Blogに2.0を開設し,継続中です。こちらはしばらくアーカイブとして維持します。

seasoned #2

BBCからの料理に関する記事です。レバーとベーコンのサラダです。
seasonedは先ほどの記事では、「…をよく経験した」という意味があります。
今回の赤字のseasonedは「味付けされた」「(塩など)に漬ける」(『ジーニアス英和辞典 第4版』大修館)、という意味になるでしょう。そもそも、seasonには料理などで、"to add salt, pepper etc to food you are cooking"(LDOCE)の意味があり、「〈食物〉を[調味料で]味付けする」(『ジーニアス英和辞典第4版』大修館)という意味があるため、ここでも「味付けされた小麦粉」ということなのでしょう。
ついでにseasonの「味をつける」の表現から、「〈会話など〉に[ユーモアなどを]添える[with]」(『ジーニアス英和辞典 第4版』)という意味もあるので、押さえておきます。(Minnesota)

Liver and bacon salad

Preparation method
1.Season the liver well with salt and freshly ground black pepper, then dredge in the seasoned flour, shaking off any excess flour.

2.Melt the butter in a pan over a medium heat until it foams.

3.Add the liver to the pan of melted butter and cook for three minutes, until the liver had turned slightly brown, then turn the liver over and cook for another three minutes.

4.Turn the liver over again, reduce the heat a little, and drizzle the liver with the balsamic vinegar. Cook for a further 2-3 minutes, or until cooked to your liking.

5.Add the bacon, watercress, rocket, cucumber and sun-blushed tomatoes to the pan and stir well for ten seconds.

6.To serve, place a piece of liver onto each plate and arrange the pan juices and vegetables around the plate.

Liver and bacon salad recipe - BBC Food