parboil
自宅で堪能できる, エビとレンコンを使った春巻きの簡単レシピが紹介されています。
Spring rolls with fillings of different textures
Spring rolls with shrimp and lotus root
In this column, chefs and cooking experts share recipes that are easy to prepare at home.
Chef Maki Watanabe has taught us how to make spring rolls with shrimp and crushed lotus root.
中略
For the shrimp, parboil it then leave it to absorb the residual heat.
以下省略
http://the-japan-news.com/news/article/0003372089
今回取り上げる表現は “parboil” /pάɚb`ɔɪl/です。
『リーダーズ英和中辞典』(研究社)で調べると, 「半ゆでにする, 湯通しする」とありました。
Merriam-Webster.comには “to boil briefly as a preliminary or incomplete cooking procedure” と定義されています。
上記の英和辞典から, “parboil” は調理方法を表すほか, 人を「熱いめにあわせる」という際や, 「…に汗を出させる」という場合にも用いられることがわかりました。(Cayu)